Annette Knol
Niet beginnen
Wie zich ‘s ochtends op een doordeweekse dag naar Utrecht Centraal begeeft, voegt zich al snel bij de kudde van forenzen: een uniforme massa, soms met aktetassen in de hand die (zo stel ik mij dat voor) neerstrijkt in hetzelfde nette kantoorgebouw, waar ze laptops openklapt en telefoontjes beantwoordt. Maandag tot en met vrijdag beginnen deze werkenden op eenzelfde manier aan hun werk. Maar wat nou als ze een dag niet beginnen? Of een maand?
Die vragen onderzoekt de Finse kunstenaar Pilvi Takala in het werk The Trainee (2008), dat tot en met 30 april te zien is in de expositie ‘Out of Office. This isn’t working for us’ bij IMPAKT. Takala ging voor een maand incognito aan de slag als stagiair bij Deloitte. In de vastlegging van haar interventie zien we hoe Takala vooral níét lijkt te beginnen met haar werkzaamheden. Ze gaat achter een bureau zitten, waar ze uren achtereen voor zich uitstaart en ze reist een dag op en neer met de lift.
Takala bevraagt met dit werk de gangbare sociale patronen op de werkvloer. Haar nietsdoen of niet-beginnen lokt verschillende reacties uit bij haar collega’s. Sommigen vragen haar geamuseerd wie ze is en waar ze mee bezig is. Anderen sturen bezorgde mails naar leidinggevenden: ‘People at Tax not only thought this (het gedrag van de trainee, red.) is weird and funny, but also scary to some extent’. Interessant detail: de mail is gemarkeerd als ‘highly important'.
Omschrijving werk: Film still uit: Pilvi Takala, The Trainee, 2008, Installatie (3 video’s van 13.52, PowerPointpresentatie, keycard, brief).
Annette
‘Ik begin graag aan een project of onderzoek: spontane ideeën en urgente vragen vormen de belofte van iets nieuws. Het canvas is nog wit, het blad nog onbeschreven, je bent nog niet uitgeschoten en weet nog niet door welke gortdroge artikelen je heen zal moeten ploeteren om je hypotheses te toetsen. Alles is nog mogelijk.
Op eenzelfde verwachtingsvolle manier ben ik begonnen aan het onderzoek van MA. We onderzoeken hoe een creatieve broedplaats als de Havenloods kan bijdragen aan de ontwikkeling van creatieven, hoe we ons samen kunnen ontwikkelen.’